Hieronder een impressie van mijn eerste brouwsel op 6/12/12:

Het begon al met een zware "opoffering"... :-) Hier de opkweek van 3 flesjes, het linkse was laatst bijgekomen en dus nog niet vertrokken.

Daarna opgeschaald (met tussenstappen) van 50cc appelsap naar 2 liter met moutextract, met beluchting van bruissteentje en steriel filtertje en op temperatuur gehouden door klein elektrisch dekentje in een waterbedje (heb nog geen magneetroerder):

Schijvenmolen gekocht als tussenstap naar walsenmolen, kan hem achteraf nog gebruiken om enkel de "hardere" geroosterde mouten te schroten:
Zwengel is vervangen door boutje en potsleuteltje op boormachine, op laagste snelheid geschroot:

Hier het schrootsel:

Eerder deze week hop-/eiwitfiltertje in elkaar gezet: (kraantje onder laagste punt wort-niveau, zo blijft het steeds lopen zonder opnieuw aan te moeten zuigen na dichtzetten) ;-)
Alle dichtingen zijn voorzien van teflon-tape, enkel het hopfiltertje is zonder omdat dit verwijderbaar moet zijn om te reinigen.

Filtertje afgekookt en uitgeprobeerd met kokend water:

Ketel en inox-hevelfilter zijn de wel gekende "Waldonk-apparaten"... ;-) Het filteren ging hiermee voortreffelijk, na +/- 3 liter aftap had ik al klare wort!

Au bain marie opstelling met isolatierand, handvaten samen gebonden met snelspan-koppeling tegen omhoogkomen van de binnenketel:

Begin van het proces: (Tip van Ronnie(!), water gemeten van de bovenrand, telkens per 5liter toevoeging in de ketel, dus op 15 liter had ik 27,5 cm van de bovenrand, ook tegen einde koken!)

Daarna pH aangepast met melkzuur 80%: (weet niet of het perfect was...?)

Ondertussen de maïsvlokken "geweekt" in 2 liter water van 80°C. (in mindering gebracht t.o.v. het totaal maischwater)

Na de stort van het schrootsel, eerste stap 10' op 52°C. en regelmatig roeren:

Ondertussen kookpot afgewassen en opgezet ter opwarming van het spoelwater (78°):

Het "graansoepje" tijdens het maischen:

Tijdens het filteren heb ik wat wort afgetapt, 10' gekookt en direct afgekoeld, daarna de afgegoten giststarter hiermee aangevuld en geschud:

Hier de "additieven" klaargezet:

Om au bain marie te koken was de kracht van mijn "wokbrandertje op ons gasvuur niet powerful genoeg, dus de eerst volgende aankoop is een deftige gasbrander met fles. Dus binnenketel eruit genomen en met directe vlam aan de kook gebracht.
Door het koken van de hop in hopzakjes is de kooktrup niet zo "bevuild":

Na het filteren zag het filterke er zo uit:

Hier tijdens het koelen: (ps: koeler liep niet uit, gewoon een beetje lomp geweest bij het aanzuigen van mijn wort en dus gemorst...)

Van kook-t° naar 20° in 1 stap: (fantastisch gewoon!)

Na whirlpoolen en een 2de keer gefilterd/geheveld te hebben was dit mijn SG: 1074 (wow Tom, ge zat er bal op! Proficiat!)

Na kletteren is de starter er bijgedaan en in de gistingskast gezet:

Staat nu lustig te pruttelen op 20° C.

Zo, dat was het verloop zo'n beetje van mijn eerste brouwdag, eindwort was "slechts" 12,5 liter, ik had 15 liter na koken, doch 2 maal overhevelen met hop-/eiwit-filtertje en verlies van de platenkoeler kom ik op 12,5 liter donkerbruin bier. Moet niet echt een Rochefort8 zijn, doch het ging hem om het eens te kunnen doen en uit de fouten te leren... ;-)

UPDATE 17/12/2012:

Op 15/12 overgeheveld naar DJ voor de nagisting/lagering

Hier de afgehevelde bodem gistkoek:
Heb ik opzij gehouden om te wassen en hergebruik, eventueel ook wat invriezen met Glycerine:

In DJ van 15 liter gedaan:
Onder de harde isolatie van de t°-voeler zit nog een sponsje, zo is de ronding van de fles opgevangen voor een betere t°-meting.

Staat momenteel (17/12) iets warmer (23°C.) daar het SG nog 1020 was.
Ga binnen een paar dagen in stappen naar 5°C afzakken voor de koude lagering:

Heb 2 flessen van 0,75 liter wort (van de naspoeling) opzij gezet ivm de opkweek van een volgend brouwseltje. De wort is er na 10' koken nog zeer heet in gedaan , flessen eerst ontsmet en heet voorverwarmd, dan afgesloten met kroonkurk:

UPDATE 20/12/2012:

Op 20/12 nog eens SG gemeten, komt blijkbaar niet verder dan 1017,8. Dus ga ik hem nu koud zetten, dus in stappen naar een 5°C. brengen voor een week of 2 à 3. Daarna bottelen met opkweek van R8-flesje.

Ook vandaag is mijn nieuwe gasbrander toegekomen, van 9,5 tot 15,4 kWatt (met hogedruk ontspanner, piezo ontsteking en vlambeveiliging):
Deze brander aangekocht omdat de wokbrander van ons gasvuur iets te licht uitviel om "au bain marie" te koken.

Heb dus een hogedrukontspanner bijbesteld voor (theoretisch) > 20 à 25 kW te halen::

Hieronder een foto ervan in "bedrijf"....! :-)

Hier een paar gebottelde flesjes van mijn "Licht-Amber", gebotteld op 22/4/13

Update 13/3/2014:

Aankoop pH-meter liet wat op zich wachten, maar die papieren stripjes waren echt niet leuk en onnauwkeurig in gebruik, dus was de knoop na een jaartje brouwen "snel" doorgehakt. Bij deze een foto van de ijking ervan:

Daar ik in groene plastiek tonnen (50 liter) heb vergist wou ik na een paar brouwsels eens "echt" werk van een CCT beleven. Iedereen is er vol lof over i.v.m. het gemak van gistmanagement (aflaten) en bottelen, dus geen overheveling en kuiswerk om nog eens extra te hevelen naar bottelvat. Ook kan ik nu onder druk vergisten wat het bier zal ten goede komen. Het werd een Chinese versie van de CCT, totale inhoud 46 liter tot aan de dekselrand. Wel een heel stuk goedkoper dan de "echte" Blichmann, maar ben er niet minder content mee, in tegendeel. Hij kan net in mijn vergistingsfrigo, dus temperatuurgecontroleerde gisting zal hierdoor geen probleem zijn. Aangekocht op 10/3/2014 via een samenaankoop op het NL hobbybrouwforum.
Hier een foto van het "paswerk" in mijn frigo, millimeterwerk zoals bleek, de drukmeter bovenaan komt net tegen de bovenzijde van de frigo:

Nieuwe aanwinst 25/4/2014: een walsen/schrootmolen met 3 rollen met super snelle en goede schrootresultaten:

Update 10/9/2014:

Een magneetroerder is binnen, dus binnen een paar dagen kan ik makkelijk gist opkweken.

HIER het filmpje ervan. Super!!!

Update 19/8/2015:

Nieuwe SS BrewTech CCT aangekocht van 53 liter. Kan ik nu met 2 CCT's sommige brouwsels gelijktijdig vergisten...

Begin 2017 katrol gekocht om het tillen wat makkelijker te maken, hele verbetering...!

September 2018:

Aankoop automatische brouwketel: Grainfather

September 2018:

Tegendrukvuller in mekaar geknutseld, nu kunnen we gecarboniseerd bier afvullen zonder hergisting op fles...!

Kegs en grote CO2 fles aangeschaft, het eerste getapte eigen brouwseltje is een feit..!

Extra temperatuurmeter op platenkoeler geplaatst, controle over het wort wat in het gistvat gaat dus...

Eiken vaatjes van 10 en 30 liter aangekocht september 2018:

Groetsels en tot brouws,

Herman.